Er hypnose det samme son meditasjon? Dette spørsmålet har jeg fått stilt mange ganger.

Begge tilstander krever en viss grad av fokus. Og både meditasjon og hypnose oppleves som en tilstand av dyp avslapping.

Utover det, så er ikke hypnose og meditasjon det samme.

Meditasjon har ikke noe bestemt mål av fokus, annet enn å stille sinne og været tilstedet i øyeblikket og finne roen. Noe som virker veldig stressreduserende i seg selv, og har mange fordeler for kropp og sinn.

Der fins selvsagt visualiseringsteknikker i meditasjon også. Men meditasjon går ut på å bli kjent med seg selv på et dypere nivå.

Hypnose derimot brukes mot et mer spesifikt terapeutisk resultat. Det kan være vekttap, røykeslutt, søvnproblemer, frykt eller uro. Men her har man altså et mål i fokus. Og det er å skape spesifikke endringer i vaner og atferd. Så hypnose er mye mer enn en meditativ tilstand.

Jeg kan ta et eksempel: En meditasjon skaper ikke et grunnlag for noen som ønsker å slutte å røyke. Det krever at man går aktivt inn og endrer triggere, tanke og handlingsmønstre som den person har skapt rundt sigaretter. Og personen som har skapt disse triggerne er som oftest ikke klar over det selv.

Tanke og handlingsmønstre er som oftest skapt på et ubevisst nivå over lang tid. Og hvis man skal endre på disse mønstrene må man gjøre det der de ble skapt, gjennom det ubevisste sinn.

I hypnose går man inn i en tilstand av transe. Denne tilstanden er nødvendig for å skape endringer. Det er dagdrømmende, rolig og behaglig tilstand. Din kritiske sans skyves til side og man får tilgang til det ubevisste sinn.

Du er ikke klar over det en gang, men du går inn og ut av transe flere ganger i løpet av en dag. Du har kanskje sett en film en gang, eller lest en god bok, der hvor du har latt deg bli revet med i den grad at du har begynt å gråte til noe trist som skjedde? Du er bevisst, men fokuset ditt er fullstendig i filmen.

Det er det samme skjer i hypnose. Du er bevisst, men fokusert. En hypnoseterapeut har ingen “Magisk kraft” fordi han/hun kan hypnotisere deg. Kraften han/hun har ligger i evenen til dynamisk kommunikasjon og legge til rette for en endret bevissthetstilstand.

En hypnoseterapeut vil hjelpe og guide deg på veien mot å nå dine mål, på en raskere og mer effektiv måte enn du mest sannsynlig vil få til på egen hånd.